همانطور که انسانها و فصلها دارای مزاجهای خاص خود هستند، غذاها هم دارای مزاجاند. بر اساس آنچه گفته شد میتوان فهمیدکه در هر فصل نیز لازم است از غذاهای مناسب آن فصل بهره برد وغذاهای نامناسب را کنار گذاشت. غذاهایی مانند گوشت گاو و گوساله، کنسروها و کمپوتها، سوسیس و کالباس و فستفودها،
ادویههای تند و تیز، ترشیها، سرخکردنیها، بادمجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، کلم و گلکلم، رُب و سسها، غذاهای مانده و گوشت نمکسود، چای پررنگ، یخ،شوریها، چیپس و پفک و امثال آنها و... از آنجا که به خشکی مزاج بدن دامن میزنند، بهویژه برای فصل پاییز نامناسباند.
از سوی دیگر در این فصل باید از زیادهروی در مصرف میوههای سرد و تر تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز و...نیز پرهیز کرد. در حالی که متأسفانه امروزه، در همه روزهای سردسال هندوانه در میوهفروشیها و کنار خیابانها به فروش میرسدو مصرف خوراکیهایی چون خیار و کاهو و مانند آنها نیز ذرهای کم
نمیشود!
همچنین توصیه شده در این فصل خوردنیها و نوشیدنیهای مایل به گرمی و تری مانند گوشت گوسفند، خربزه شیرین، مویز، هویج، زیتون،خرما، عسل، شیرینیهای طبیعی، حلوای طبیعی، مرباهای طبیعی از میوه های مناسب، شربت گلشکر، شربت عسل، مغز خشکبار بهویژه بادام درختی، آش¬های ساده و... بیشتر مصرف شوند. بهترین میوههای فصل پاییز نیز انار میخوش، انگور، انجیر، سیب، به، گلابی هستند.
تدابیر خوب این فصل که موجب تندرستی بیشتر و پیشگیری از بیماریها میشوند عبارتند از: استفاده از عطرهای معتدل، حمام یک روز در میان با آب نیمگرم، چرب کردن بدن با روغنهای مناسب مانند بنفشه بادام، پوشش مناسب در طول روز متناسب با ساعت روز، پوشاندن سر بهویژه در هنگام خواب و....
باید توجه داشت که در فصول سرد سال، به خلاف فصول گرم، دستگاه گوارش انسان قویتر میشود و بهتر است از غذاهای سنگینتر استفاده شود. مصرف سنتی هلیم، آشها، آبگوشتها، کلهپاچه و... در فصل پاییز و زمستان از همین آموزه پزشکی-بهداشتی ناشی میشود که باز هم متأسفانه امروزه فراموش شده و مردم ما
بدون توجه به شرایط فصل و اقلیم و سن و مزاج خود میخورند و میآشامند و در نتیجه میبینیم در فصل تابستان برخی مرکبات در دسترساند و اتفاقاً بهای بالاتری هم دارند یا مصرف هلیم گندم و کلهپاچه و آبگوشت در ظهرهای گرم تابستان شایع شده است و در مقابل در روزهای سرد سال، مردم ما از هندوانه و گوجه و خیار و لبنیات زیاد دست نمیکشند!
ادویههای تند و تیز، ترشیها، سرخکردنیها، بادمجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، کلم و گلکلم، رُب و سسها، غذاهای مانده و گوشت نمکسود، چای پررنگ، یخ،شوریها، چیپس و پفک و امثال آنها و... از آنجا که به خشکی مزاج بدن دامن میزنند، بهویژه برای فصل پاییز نامناسباند.
از سوی دیگر در این فصل باید از زیادهروی در مصرف میوههای سرد و تر تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز و...نیز پرهیز کرد. در حالی که متأسفانه امروزه، در همه روزهای سردسال هندوانه در میوهفروشیها و کنار خیابانها به فروش میرسدو مصرف خوراکیهایی چون خیار و کاهو و مانند آنها نیز ذرهای کم
نمیشود!
همچنین توصیه شده در این فصل خوردنیها و نوشیدنیهای مایل به گرمی و تری مانند گوشت گوسفند، خربزه شیرین، مویز، هویج، زیتون،خرما، عسل، شیرینیهای طبیعی، حلوای طبیعی، مرباهای طبیعی از میوه های مناسب، شربت گلشکر، شربت عسل، مغز خشکبار بهویژه بادام درختی، آش¬های ساده و... بیشتر مصرف شوند. بهترین میوههای فصل پاییز نیز انار میخوش، انگور، انجیر، سیب، به، گلابی هستند.
تدابیر خوب این فصل که موجب تندرستی بیشتر و پیشگیری از بیماریها میشوند عبارتند از: استفاده از عطرهای معتدل، حمام یک روز در میان با آب نیمگرم، چرب کردن بدن با روغنهای مناسب مانند بنفشه بادام، پوشش مناسب در طول روز متناسب با ساعت روز، پوشاندن سر بهویژه در هنگام خواب و....
باید توجه داشت که در فصول سرد سال، به خلاف فصول گرم، دستگاه گوارش انسان قویتر میشود و بهتر است از غذاهای سنگینتر استفاده شود. مصرف سنتی هلیم، آشها، آبگوشتها، کلهپاچه و... در فصل پاییز و زمستان از همین آموزه پزشکی-بهداشتی ناشی میشود که باز هم متأسفانه امروزه فراموش شده و مردم ما
بدون توجه به شرایط فصل و اقلیم و سن و مزاج خود میخورند و میآشامند و در نتیجه میبینیم در فصل تابستان برخی مرکبات در دسترساند و اتفاقاً بهای بالاتری هم دارند یا مصرف هلیم گندم و کلهپاچه و آبگوشت در ظهرهای گرم تابستان شایع شده است و در مقابل در روزهای سرد سال، مردم ما از هندوانه و گوجه و خیار و لبنیات زیاد دست نمیکشند!