با سلام و تبریک ایام مبارک ماه شعبان. امروز با گزیده‌ی مقاله‌ای از سایت آموزک،در مورد روش‌های پرورش کودک خلاق خدمتتان هستیم. امیدواریم مورد استفاده‌ی شما مادر،پدر یا مربی عزیز قرار گیرد. اما راهکارهای پر‌و‌ بال دادن به خلاقیت کودک:

1.     برای کودکان الگوی خلاق باشید؛

گر والدین دائماً در بند اصول و قوانین خشک و انعطاف ناپذیر و یا در کارها مقلد و پیرو دیگران باشند، نمونه‌ای نامناسب و بازدارنده در پرورش خلاقیت فرزندانشان خواهند بود.

 2.     استقلال فکری و عملی کودکان را تقویت کنید؛

  به کودکان فرصت تفکر و اندیشیدن بدهید. کودکان باید فرصت اندیشیدن، تصمیم گیری و عمل کردن داشته باشند

 3.     اعتماد به نفس فرزندانتان را تقویت کنید؛

  افراد خلاق معمولاً اعتماد به نفس بالایی دارند و این ویژگی موفقیت آن‌ها را در کار تضمین می‌کند. بنابراین، والدین باید از هر گونه رفتاری که باعث تضعیف اعتماد به نفس می‌شود، اجتناب کنند.

 4.     به تمام سؤالات کودکان در حد فهم آن‌ها پاسخ گویید؛

  کودکان معمولاً افرادی کنجکاو هستند و اگر والدین با برخورد مناسب کنجکاوی آن‌ها را پرورش دهند آنان را به سوی خلاقیت هدایت می‌کنند.

 5.     از قضاوت، انتقاد و مقایسه اجتناب کنید؛

  ارزیابی، خلاقیت را از بین می‌برد. اگر کودک احساس کند که ابتکارش مورد قضاوت قرار می‌گیرد یا به طور کلی دست از کار می‌کشد یا دقیقاً کاری را انجام می‌دهد که دیگران از او می‌خواهند و به ایده‌های خود توجهی نمی‌کند.

 6.     کودکان را به اجبار به کاری وادار نکنید؛

  هیچ استعدادی در هیچ جایی از جهان به زور شکوفا نمی‌شود. اجبار منجر به ایجاد اضطراب در کودکان می‌شود و اضطراب به نوبه خود یکی از موانع خلاقیت است.

 7.     فراهم آوردن محلی برای شکوفایی؛

 برای کودکان مکان مشخص در گوشه‌ای از منزل اختصاص دهید تا کارهای مورد علاقه خود را بدون نگرانی انجام دهد. ضمن اینکه در این محل وسایلی هم برای آن‌ها فراهم کنید. این وسایل می‌تواند مواردی از قبیل گل رس، خمیربازی، قیچی بی خطر، وسایل دورریختنی بی خطر، گواش و وسایل هنری دیگر باشد.

در ادامه نکات مفیدی در این موضوع مطرح میشود که مطالعه‌ی آن خالی از لطف نیست.

  • حس کنجکاوی در کودکان را پرورش دهید، برای تحقق این امر هیچ چیز مانند: پاسخ‌های صحیح و مناسب به پرسش‌های او مؤثر نیست.
  • والدین و مربیان، نه تنها درباره امور مربوط به کودک، بلکه باید درباره امورخانه و مدرسه نیز از او نظرخواهی کنند.
  • به عقاید جدید و تازه کودکان احترام بگذارید، زیرا تشویق کودکان به ابراز عقاید جدید می‌تواند در رشد خلاقیت آن‌ها مؤثر واقع شود.
  • از کودکان بخواهید که اشیاء و امور نیمه تمام را تکمیل کنند. برای او اسباب بازی‌هایی که خودش بتواند آن‌ها را به یکدیگر متصل کند و با آن‌ها مدل‌های مختلف خلق کند، بخرید. 
  • کودکان برای خلاق شدن به تشویق و ترغیب نیاز دارند و انتقاد مانع خلاقیت آنان می‌شود.
  •  وجود مواد گوناگون مثل کاغذ، خمیر و ... برای تحرک خلاقیت در کودکان ضرورت دارد.
  • تدارک محیط آرام برای استراحت و تفکر و بروز خلاقیت و جلوگیری از دخالت عوامل مزاحم و تخریب کننده حائز اهمیت است.
  • والدینی که حامی افراطی و انحصاری فرزند خود نیستند طبعاً او را به استقلال و اتکا به خویش تشویق خواهند کرد و این دو تأثیر بیشتری در خلاقیت دارند.
  • یکی دیگر از جلوه‌های خلاقیت، داستان گویی است. کودکان خلاق در انتخاب و بیان داستان موفقیت بیشتری دارند و بیشتر می‌توانند توجه شنوندگان را جلب کنند.
  • روش آزاد منشانه و آسان گیر در پرورش کودکان در خانه و مدرسه خلاقیت را تسریع می‌کند، در صورتی که سختگیری از آن جلوگیری می‌کند.
  •  از ویژگی‌های افراد خلاق شوخ طبعی است، شوخ طبعی به این معناست که فرد مسائل بی ربط و نامناسب را که برخلاف آداب معمول است به هم مربوط می‌سازد. بنابراین باید آن را تقویت و تأیید نمود.
  •     از مسائل مهم خلاقیت داشتن نگرشی متفاوت است. فرد خلاق به دنبال جنبه‌های جدیدی است. تغییر نقش از روش‌های مؤثر در خلاقیت است، مثلاجا به جایی نقش‌هاست. والدین کودک می‌توانند نقش‌ها را تغییر داده و اندیشه‌های جدیدی به وجود آورند.

 و نکته‌ی پایانی این که:

یکی از وظایف اصلی هر مادر، پدر آگاه این است که فرزندی بانشاط و خلاق تحویل جامعه و آینده بدهد، فرزندی که همیشه در جامعه،حرف تازه‌ای برای گفتن داشته باشد.

در پناه خدا